top of page

Domaine des Ardaillons, Côte Roannaise

De wijnen van Domaine des Ardaillons, AOC Côte Roannaise & IGP Urfé.

 

 

Wij proeven veel wijnen en door onze contacten in Frankrijk nooit slecht gemaakte wijnen.

Maar soms gaat het als volgt.

Er wordt ingeschonken en je babbelt wat. Vervolgens ruik je aan de wijn en je wenkbrauwen gaan omhoog. Je zegt: hé! Je ruikt nog eens en zegt: wauw! Je proeft en zegt: dit is écht goed!

Dit gebeurde na het inschenken van de simpelste cuvée van Domaine des Ardaillons. De wijnen die volgden waren stuk voor stuk van de jubelklasse. Wij zijn blij en trots dat we weer een aanvulling aan ons assortiment hebben gevonden.


Yannick

 

Yannick Pras heeft na zijn diploma in de wijnkunde in 2012 gewerkt als wijnmaker op verschillende domaines in Rhône, Beaujolais, Chili en Uruguay. Vervolgens werkte hij als verantwoordelijke en commercieel directeur bij een groot wijnhuis. In 2018 besloot hij de familiewijngaarden over te nemen in de Côte Roannaise en creëerde Domaine des Ardaillons. Een jaar later kwamen er nog wat mooie perceeltjes bij en zo ontstond een klein, maar bijzonder goed gelegen domaine waar behalve Yannick ook zijn broer en zijn vrouw Chloé aan meewerken.

 

Domaine des Ardaillons ligt in de wijnstreek Loire Volcanique, de vulkanische regio van het Centraal Massief, met invloeden van de langste rivier van Frankrijk, de Loire.

De wijngaarden hebben een vooral oostelijke helling, omdat deze zijn geplant op de (hercynische) bergketen die noord-zuid georiënteerd is.  De bodem bestaat uit roze graniet (diepgesteente) en zand van de Loire. In totaal staat hier 230 hectare wijnstokken die geplant zijn op een hoogte tussen 380 en 520 meter. Een klein en best hoog gelegen gebied dus. Voor de rode wijn wordt gamay St-Romain geteeld, een unieke eigen druifsoort, vernoemd naar het nabijgelegen plaatsje St-Romain la Motte. Het is een door eeuwen aangepaste selectie gamay die wij kennen uit Bourgogne-Beaujolais. Deze geeft kleine, compacte trossen die geconcentreerd sap leveren.

De druiven voor de witte wijnen van Domaine des Ardaillons zijn chardonnay én viognier.

Al deze factoren: druifsoorten, geografie, geologie én de kennis van de wijnboer zorgen voor het magische woord..terroir! En het terroir van dit domaine leidt tot de productie van fruitige, minerale, frisse, geconcentreerde en kruidige wijnen.

 

De rosé

AOC Côte Roannaise:

Onze ervaring met rosé van pinot noir of gamay is niet best. In Bourgogne wordt rosé gemaakt van druiven die de niet in de beste conditie zijn en gamay kán fijne rosé geven, maar wij kennen die alleen uit Anjou, van de granieten grond.

Deze, van gamay St-Romain, geteeld op hoogte, is gewoon súper lekker! Dit is absoluut ook voor mensen die níet van rosé (denken te ) houden. Grote precisie, grote frisheid.

 

De witte wijnen

IGP Urfé, viognier.

Viognier vinden wij hartstikke moeilijk. Het is zo vaak té geparfumeerd en dan lijkt het in de verste verte niet op de edele Condrieu. Deze, op gelijke klimatologische omstandigheden én van dezelfde granieten bodem als deze onbetaalbare Rhône-buur, is verbluffend. Echt verbluffend. Lichte bloemigheid, een tikje hout, helemaal in evenwicht. De lagering geschiedt 50% op eiken en 50% op rvs om de frisheid te bewaren.

 

IGP Urfé, chardonnay.

Een royale chardonnay van zand en graniet. Een beetje toasty, wat zó lekker kan zijn. Rijke fruitigheid en tóch mooi fris. Wat een aanwinst en wat een bewijs dat chardonnay écht een terroirdruif is. Overal smaakt ie anders, maar nergens zoals hier.

Ook voor deze cuvée geldt dat de helft van het sap wordt opgevoed op eiken vaten en de andere helft op rvs.

 

De rode wijnen.

AOC Côte Roannaise, gamay St-Romain.

Cuvée Kompapalem.

Deze wat vreemde naam is heel makkelijk uit te leggen. Deze wijn is precies zoals de vader van Yannick, Philippe, ‘m lekker vindt, comme papa l’aime. Gezonde druiven, voor de helft ontsteeld en vergist in open betonnen cuves. Vervolgens na 8 maanden gebotteld en op dronk. Een wijn die je voor altijd op voorraad wilt hebben. Heerlijk op fruit, geen tannines, super smaakvol en niet te zwaar.

 

AOC Côte Roannaise, gamay St-Romain.

Cuvée Les Ardaillons.

Dit is een uitzonderlijke wijn van een uitzonderlijk perceel op de gelijknamige heuvel.

Van de zeer geconcentreerde druiven van dit perceel wordt een wijn gemaakt door middel van volledige vinificatie in vaten van 500 liter. De vergisting van hele druiven duurt 8 maanden (in plaats van 2-3 weken wat normaal is). Vervolgens rijpt de wijn nog 11 maanden door. Het resultaat is een vlezige, geconcentreerde wijn waarin de gamay St-Romain alle kracht laat zien die het kan uitdrukken.

 

Wij stoppen zes flessen in een doos:

1 rosé, de twee verschillende witte, 2 flessen Kompapalem en 1 fles Cuvée Les Ardaillons.

Dit kost totaal, met wat proefkorting €.100,00

Twaalf flessen komen dan op €.200,00

 

Verzenden kost helaas geld.

€.13,50 voor zes en €.17,50 voor twaalf flessen.

 

Kommentare


Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page